34ο Πρωτάθλημα Σκακιού ΝΑΤΟ – 1ος γύρος

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις τελείωσε ο 1ος γύρος του 34ου Πρωταθλήματος Σκακιού του ΝΑΤΟ με τα φαβορί, ως επί το πλείστον, να επικρατούν και οι μόνες «αναταράξεις» να έχουν να κάνουν με ισοπαλίες – 8 στο σύνολο.

Όλα τα αποτελέσματα των αγώνων μπορείτε να τα βρείτε πατώντας εδώ -> Chess – Results R1

Οι παρτίδες του μεταδίδονται μέσω της πλατφόρμας Lichess.org και μπορείτε να παρακολουθήσετε τον 1ο γύρο πατώντας εδώ -> Lichess Online Games – R1

Τα έπαθλα του εν λόγω Πρωταθλήματος είναι δυο κατηγοριών: ατομικά (1η, 2η, 3η θέσεις) και ομαδικά (1η, 2η, 3η θέση). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κάθε χώρας αποτελείται από 6 αθλητές / αθλήτριες  το μέγιστο. Η συνολική βαθμολογία των τοπ 4 στην τελική κατάταξη υπολογίζεται ώστε να καθοριστεί η ομαδική βαθμολογία.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως παίκτες της ίδιας ομάδας δεν μπορούν να αγωνιστούν μεταξύ τους. Πέρα από τις ομάδες των χωρών υπάρχουν 3 μεικτές ΝΑΤΟ καθώς και 3 ομάδες απόστρατων (LTM = Life Time Members). Στόχος κάθε ομάδας είναι η κατάκτηση της 1ης θέσης και η επιστροφή στη βάση τους με το άγαλμα του Βασιλιά Κανούτου!

Για την ιστορία, ο Κανούτος ήταν ο μοναδικός μεγάλος βασιλιά που ένωσε την Αγγλία και τη Δανία σε ένα στέμμα με κοινή γλώσσα, ήθη και έθιμα, διεκδίκησε το στέμμα της Νορβηγίας και κατέκτησε τη Σουηδική πόλη Σιγκτούνα όπου έκοψε νομίσματα αλλά δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή για κατοχή της Σουηδίας από τον Κανούτο.

Από το 2003, που ο Δανός γλύπτης Τζόσεφ Σάλαμον δημιούργησε το άγαλμα του Βασιλιά, η νικήτρια ομάδα το «παίρνει» σπίτι και το επιστρέφει στη διοργάνωση του επόμενου χρόνου για να το παραλάβει ο επόμενος νικητής.

Στην Ελλάδα, το άγαλμα παρέμεινε το 2022 ενώ το 2023 πέρασε στην κατοχή της Γερμανίας και τώρα επέστρεψε για να βρει τον επόμενο κτήτορά του.

Εμείς θα ευχηθούμε να το παραλάβουν οι καλύτεροι.

Το 34o Πρωτάθλημα Σκακιού χωρών ΝΑΤΟ αποτελεί διοργάνωση της γραμματείας του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) και της Διεθνούς Στρατιωτικής Σκακιστικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (IMCC) με συνδιοργανωτές τον Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου “ΙΠΠΟΤΗΣ”, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Ρόδου και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την αδιάκοπη στήριξή τους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ΓΙΩΡΓΟ & τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΑΚΗ, στο RODOS PALACE Hotel 5* καιτον κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΑΝΤΩΝΗ  ΞΕΝΑΚΗΣ mobility, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, J@D Rent a Car, At Holidays, το Λογιστικό Γραφείο «Παπαδημητρίου & Συνεργάτες», Ηλεκτροδομή Α.Ε.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.