Τελετή Έναρξης για το 34ο Πρωτάθλημα Σκακιού των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Δημαρχείου της Ρόδου, η έπαρση της Ελληνικής σημαίας υπό τους ήχους του Εθνικού μας Ύμνου σήμανε την έναρξη του 34ου Πρωταθλήματος Σκακιού των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Photo: Jim Laga

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρωταθλήματος, o Συνταγματάρχης Άγγελος Δημανούδης, καλωσόρισε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο όμορφο νησί της Ρόδου, όλες τις αποστολές τονίζοντας πως:

« Η παρουσία σκακιστών από τις Ένοπλες Δυνάμεις 17 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, εδώ στη Ρόδο, υπογραμμίζει τη σημασία του αθλήματος του σκακιού, ενός αθλήματος που καλλιεργεί τη σκέψη, την υπομονή και την προνοητικότητα – αξίες που είναι απαραίτητες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.»

O Πρόεδρος της IMMC, Συνταγματάρχης Σλάβομιρ Κεντζιέρσκι, δήλωσε στον χαιρετισμό του:
« Η Ελλάδα έχει μια πολύ πλούσια αθλητική ιστορία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, άλλωστε, ξεκίνησαν από το αρχαίο ελληνικό έδαφος. Επιπλέον, πριν από 100 χρόνια ιδρύθηκε η FIDE, η οποία δημιουργεί έναν ακόμη σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος.»

Ακολούθησε ο κ. Άκης Δελαπόρτας, Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου σε θέματα Αθλητισμού, υπογραμμίζοντας πως: « Με αφοσίωση στηρίζουμε έμπρακτα το σκάκι, συνδιοργανώνοντας, επί σειρά ετών, πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις, σε άριστη και στενή συνεργασία με τον σκακιστικό όμιλο Ρόδου “Ιππότης” που κάνει άξια και σοβαρή δουλειά.»
Παράλληλα, παρουσίασε το το μεγαλύτερο Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης και Αναβάθμισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, μέσω του οποίου μεταμορφώνονται εγκαταλειμμένοι χώροι σε ζωντανές εστίες, γεμάτες από παιδιά που αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μέσα από το παιχνίδι και την άθληση.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης επισήμανε πως: « Η φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης μας γεμίζει υπερηφάνεια, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να υποδεχτούμε σκακιστές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Το σκάκι είναι ένα άθλημα που συνδυάζει τη στρατηγική σκέψη, την υπομονή και τη διανοητική πρόκληση, αξίες που βρίσκουν κοινά στοιχεία με την πειθαρχία και την αφοσίωση των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.

Η Ρόδος, με τη ζεστή φιλοξενία και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της, είναι το ιδανικό σκηνικό για ένα τόσο σημαντικό πρωτάθλημα. Είμαι βέβαιος ότι οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν όχι μόνο την αθλητική πλευρά της διοργάνωσης αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του νησιού μας.»

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον Επιτελάρχη της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, Συνταγματάρχη Θωμά Παπασπύρο θυμίζοντας μας ότι:
 « Το σκάκι, ένα από τα αρχαιότερα και πλέον στρατηγικά παιχνίδια, δεν είναι μόνο ένας τρόπος ψυχαγωγίας, αλλά και ένα μέσο που μας υπενθυμίζει την αξία της σκέψης, της στρατηγικής και της λήψης αποφάσεων. Αξίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη στρατιωτική αρετή. Το πρωτάθλημα αυτό δεν είναι μόνο ένας αγώνας μυαλού και τακτικής, αλλά και μια ευκαιρία να αναπτύξουμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.»

Ακολούθησε η εθιμοτυπική ομαδική φωτογραφία μπροστά από το Δημαρχείου του νησιού και στη συνέχεια δεξίωση στη Λέσχη Εθνοφυλακής της Ρόδου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι Συνταγματάρχης Άγγελος Δημανούδης (εκπρόσωπος Οργ. Επιτροπής), Συνταγματάρχης Σλάβομιρ Κεντ – Ζιέρσκι, Στρατηγός Στέφερς, κ. Άκης Δελαπόρτας (Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σε Θέματα Αθλητισμού) κ. Αλέξανδρος Κολιάδης (Δήμαρχος Ρόδου), Συνταγματάρχης Θωμάς Παπασπύρου (επιτελάρχης της 95ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής), Γιωργος Πάττας (Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας), κ. Σταμάτης Καράβας (Πρόεδρος Σ.Ο.Ρ «Ιππότης»), κ. Σάββας Καμπουρόπουλος (Αντιπρόεδρος Σ.Ο.Ρ. «Ιππότης»), κ. Νίκος Παπασταματίου (Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφερειας Νότιου Αιγαίου).

Όπως ευχήθηκε ο Πρόεδρος της IMMC, έτσι και εμείς ελπίζουμε όλοι οι παίκτες να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο πνεύμα  της ευγενούς άμιλλας στα 64 τετράγωνα. Ας κερδίσει ο πιο δυνατός!

Το 34o Πρωτάθλημα Σκακιού χωρών ΝΑΤΟ αποτελεί διοργάνωση της γραμματείας του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) και της Διεθνούς Στρατιωτικής Σκακιστικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (IMCC) με συνδιοργανωτές τον Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου “ΙΠΠΟΤΗΣ”, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμου Ρόδου και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την αδιάκοπη στήριξή τους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη κ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ΓΙΩΡΓΟ & τον Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού κ. ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ ΑΚΗ, στο RODOS PALACE Hotel 5* και τον κ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΑΝΤΩΝΗ  ΞΕΝΑΚΗΣ mobility, Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, J@D Rent a Car, At Holidays, το Λογιστικό Γραφείο «Παπαδημητρίου & Συνεργάτες», Ηλεκτροδομή Α.Ε.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.